Nordsjællandske Bivenner

Du er her: Hjem > Bier og biavl > Varroamidebekæmpelse
menulink

Varroamidebekæmpelse

Foreningen har hidtil fulgt den af Danmarks Biavlerforening anbefalede sikre strategi for varroamidebekæmpelse: fratagning af droneyngel, behandling med myresyre og drypning med oxalsyreblanding. Metoderne blev demonstreret i skolebigården.

Danmarks Biavlerforening har på en særlig hjmmeside samlet råd om varroamidebekæmpelse.

Ændrede bestemmelser

Fødevarestyrelsen har gjort opmærksom på, at det siden 2007 i alle EU-lande har været gældende, at der til behandling af dyr kun må anvendes godkendte veterinære lægemidler. Dette vurderes også at være gældende for bier og det betyder ifølge Fødevarestyrelsen og kommissionen, at der ikke kan anvendes organiske syrer som eksempelvis oxalsyre og myresyre i ren form, som vi selv fremstiller til formålet.

Lægemiddelstyrelsen i Danmark lister pt. 6 EU godkendte lægemidler, men det tyder på at ingen af disse lægemidler, lovligt kan købes i Danmark:    

Produkt
Aktivt stof
Apiguard                Thymol gel   
Oxybee Oxalsyre
BienenWohl Oxalsyre
VarroMed Myresyre + Oxalsyre
MAQSplus Myresyre strips
Apivar Amitraz pesticide strips

Der mangler midler (myresyre og oxalsyre) som direkte svarer til hvad vi normalt brugte i den sikre strategi.  DBF arbejder på at få sådanne godkendte lægemidler på den danske marked.

Indtil da, er det muligt for hvert individuelt medlem, at indkøbe EU godkendte lægemidler i et andet EU/EØS land.

Udlevering af myresyre og oxalsyreblanding

Så grundet den nuværende usikkerhed ang. godkendte lægemidler og deres tilgængelighed på markedet, vil vi derfor følge myndighedernes godkendelser af lægemidler til varroabekæmpelse nøje.

Tidligere kunne medlemmer, der ønskede det, gratis afhente 60% myresyre (typisk en gang i august) og oxalsyreblanding (typisk en gang i november). Myresyren kunne anvedes til fri myresyrebehandling eller i en Nassenheider fordamper, den klassiske eller Professional.

Hvor meget myresyre der skal bruges til de forskellige metoder, er samlet i en kort oversigt: Myresyrebehandlinger i pdf-format

Se evt. Flemming Vejsnæs to korte videoer om behandling af hhv. lille klynge og stor klynge med oxalsyredrypning. Bemærk, hvordan han kun drypper på bierne.
Vigtigt: en bifamilie indvintret på 10 tavler skal behandles med ca. 35 ml oxalsyreblanding, selv om den nu sidder i en mindre klynge. Fordel mængden forholdsmæssigt efter tætheden af bier i klyngen.

 

« forrige  |   top  |   næste »

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login