Nordsjællandske Bivenner

Du er her:   Hjem > Honning > Honningbedømmelser
menulink

Honningbedømmelser

Under honningbedømmelser arbejdes der blandt andet med

  • sensoriske honningbeskrivelser
  • kvaliteten i den håndværksmæssige behandling af honning
  • forudsætningerne for om en honning kan holde sig flydende i længere tid
  • hvad der har indflydelse på krystalisationsprocessen
  • røring af honning
  • forskellen på slynget og presset honning

Hvorfor honningbedømmelse?

Formål
∗    Bedre kvalitet gennem bedre håndværk
∗    Udbrede kendskabet til honning
∗    Udvikle honningsproget
∗    Udvikle nye honningtyper

Målet med den beskrivende honningbedømmelse er: at give et nuanceret indblik i den enkelte honnings smagsoplevelse, at vurdere den håndværksmæssige kvalitet og gøre det muligt ud fra en kort etiketbeskrivelse, at se om honningen er attraktiv.


Den beskrivende honningbedømmelse er tilstræbt objektiv i sin opbygning og vurderer efter mere eller mindre standardiserede metoder. Ordvalget og bedømmelsen følger en skabelon som gør den genkendelig fra honning til honning. Denne bedømmelsesmetode ses fx på vin, med anvendelsen af faste smagsvendinger og udtryk.



Det vil være en fordel for både biavlere og honningspisere at kunne sætte fælles ord på den honningoplevelse, de har. Det kan gøre honningoplevelsen mere nuanceret og medvirke til at opnå en skelnen mellem forskellige typer af honning, både kvalitativt og smagsmæssigt. En større nuancering vil også gøre det nemmere og sjovere at gå på opdagelse i de forskellige honningtyper, og hjælpe til med at finde ens egne favoritter.



Den beskrivende honningbedømmelse er ikke tænkt som en udtømmelig facitliste for alle smagsoplevelserne i en given honning. Beskrivelsen er en sammenfatning, der fremhæver de væsentligste karaktertræk. Den individuelle oplevelse kan selvfølgelig variere, afhængig af smagsløg, modning og tilbehør.

Undermenu

« forrige  |   top  |   næste »

Powered by CMSimple
Template by CMSimple modified by djurhuusweb.dk
Login